Minder gezinnen met wapens in de Verenigde Staten

Het aantal gezinnen met wapens in de Verenigde Staten is de voorbije 40 jaar stelselmatig procentueel achteruitgegaan. Dat schrijft de krant The New York Times. De trend geldt in alle delen van het land en voor alle lagen van de bevolking. De krant baseert zich op een enquête van General Global Survey.

Had in de jaren 70 gemiddeld nog net de helft van de gezinnen een of meer wapens, tegen 2000 was dat percentage gedaald tot 35 procent. Daarna is de daling - tot 34 procent in 2012 - verwaarloosbaar.

The New York Times stelt vast dat haar analyse ingaat tegen de berichten over een stormloop op wapenwinkels na het bloedbad in Newtown, drie maanden geleden.

Volgens een deskundige is de massale aankoop van nieuwe wapens het werk van Amerikanen die al wapens bezaten, wat dus niets verandert aan de procentuele achteruitgang van wapenbezittende gezinnen.

Sinds het bloedbad van Newtown wordt, zoals in de VS na elk bloedbad, op politiek vlak weer veel gesproken over verscherping van de wapenwetten. Tot nu toe is daarin, onder meer door fel verzet van veel conservatieven (zowel bij de Democraten als de Republikeinen) én door een categoriek njet van de machtige wapenlobby, weinig tot geen schot in de zaak gekomen.

AP2013