Nelson Mandela ontslagen uit het ziekenhuis

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is ontslagen uit het ziekenhuis van Pretoria. Hij was er gisteren opgenomen voor een "geplande medische check-up".

Mandela werd op 26 december uit het ziekenhuis in Pretoria ontslagen nadat hij twee weken lang werd behandeld voor een longinfectie. Hij onderging ook een ingreep om een galsteen te verwijderen.

De 94-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede kreeg sindsdien thuis verzorging toegediend. "Dokters voeren tests uit en hebben tot nu aangegeven dat er geen reden voor alarm is", stelt het Zuid-Afrikaanse presidentschap in een mededeling.

In januari 2011 moest Mandela dagenlang in het ziekenhuis worden behandeld voor een acute luchtwegeninfectie. Hij herstelde, maar sindsdien nam wereldwijd de bezorgdheid toe over de gezondheid van het icoon uit de strijd tegen de apartheid.

Mandela bracht 27 jaar achter tralies door omwille van zijn rol tegen het apartheidsregime. Hij werd in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij bleef slechts een mandaat van vijf jaar aan de macht. De afgelopen jaren trok hij zich terug uit het publieke leven.