Rotsblok scheert op 950.000 km langs de aarde

Een rotsblok met een doorsnede van zo'n 140 meter is op 950.000 kilometer van de aarde voorbijgekomen. Dat lijkt misschien ver, maar in het heelal is dat heel dichtbij.

De asteroïde met de tot de verbeelding sprekende naam 2013 ET scheert in ruimtetermen rakelings langs de aarde. Het object werd nog maar een week geleden ontdekt en het vliegt met een snelheid van meer dan 40.000 kilometer per uur door de ruimte.

Vorige maand stortte er nog een rotsblok ter grootte van een bus uit de ruimte neer in Rusland (foto). Astronomen houden grotere asteroïdes nauwgezet in de gaten en kunnen dan met een vrij grote zekerheid zeggen of het tot een botsing met onze planeet kan komen.

Vandaag en morgen passeren er trouwens nog twee asteroïdes rakelings langs de aarde. Een echte botsing is uitgesloten, maar de ruimte rondom onze planeet is duidelijk drukker dan je zou denken wanneer je 's nachts in alle rust naar de hemel kijkt.