Stilleven van Ensor verkocht voor 88.000 euro

Bij een antiquariaat in Brugge is de Ensor-collectie van een privéverzamelaar verkocht. Een stilleven van de Oostendse schilder werd verkocht voor 88.000 euro. Dat meldt antiquair Marc Van de Wiele.
Een zelfportret van James Ensor.

Bij het antiquariaat werd gisteren een boekenveiling gehouden met 778 loten. Er was belangstelling van Belgische verzamelaars, maar ook uit Italië en de Verenigde Staten.

Op de veiling werd een opmerkelijke Ensor-collectie van een privéverzamelaar aangeboden. Door de jaren heen verzamelde de man niet alleen boeken en catalogi, maar ook originele grafiek, brieven, affiches, een foto en een olie op doek uit de periode 1915-1919, getiteld "Chinoiseries". Het is een stilleven met typische levendige, zachte kleuren. Het werk bracht 88.000 euro op. Met de kosten erbij betaalt de Belgische koper 112.640 euro.

Voorts werden nog oude drukken en handschriften verkocht en grafiek van Frans Masereel en Jules De Bruycker. Ook tekeningen van Constant Permeke, George Minne, Frits Van den Berghe en Emile Claus gingen onder de hamer. De oudste incunabel (wiegendruk) die aangeboden werd, was een herbarius of kruidboek gedrukt in Leuven rond 1486, dat 32.000 euro opbracht. Er werd ook een "Nieuwen Herbarius" van Fuchs uit 1545 verkocht voor 13.500 euro.