Tienduizenden woedende Spanjaarden protesteren

In een zestigtal steden in Spanje zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de werkloosheid en de bezuinigingen van de regering van Mariano Rajoy. De manifestanten riepen ook op tot politieke hervormingen. De betoging was een initiatief van de twee grootste vakbonden.

De meeste betogers verzamelden in de hoofdstad Madrid en in de Catalaanse hoofdstad Barcelona.

In Madrid stapten duizenden ambtenaren, dokters en verpleegsters mee op. Het verplegend personeel in Spanje voert al maanden actie ter verdediging van de publieke gezondheidszorg. De betogers scandeerden slogans, riepen de regering op om ontslag te nemen en pleitten voor de vernieuwing van de democratie. "Onze problemen kunnen alleen worden opgelost door politieke hervormingen", zei een 52-jarige verpleegster.

Ook de verschillende corruptieschandalen beroeren al maanden de Spaanse publieke opinie. Het geloof in de politieke klasse staat bij de bevolking op een historisch laag peil.

Zo is er het schandaal rond de regerende conservatieve partij Partido Popular. Uit interne rekeningen zou blijken dat premier Rajoy geregeld frauduleus geld zou hebben ontvangen.

De werkloosheid in Spanje is in februari opnieuw fors gestegen De op drie na grootste economie van de eurozone telt 5,04 miljoen werklozen: een nieuw record.

Het Zuid-Europese land, dat ook in een recessie zit, stevent af op een begrotingstekort van 6,7 procent voor 2013 en 7,2 procent voor 2014. Het Europese begrotingstraject vereist een tekort van 4,5 procent dit jaar en 2,8 procent in 2014. De Spaanse regering heeft draconische maatregelen genomen om tegen het einde van 2014 ruim 150 miljard euro te besparen.