Vierduizend mensen betogen voor een onafhankelijk Tibet

In Brussel hebben 4.000 mensen betoogd tegen wat ze noemen de Chinese bezetting van Tibet. Tibet maakt al 60 jaar deel uit van de Chinese Volksrepubliek, maar onder leiding van de dalai lama strijden veel Tibetanen voor onafhankelijkheid. "What we want? We want freedom", luidde de slogan van het kleurrijke protest.

De betogers kwamen uit verschillende Europese landen. Ze eisen de terugkeer naar het Tibet van de dalai lama, respect voor de mensenrechten en godsdienstvrijheid in het land.

"China bezet Tibet al 54 jaar en de Tibetanen zijn in toenemende mate een minderheid in eigen land. Die bezetting vernielt de Tibetaanse cultuur en religie", zegt Inge Hermans, voorzitter van de organisatie Vrienden van Tibet.

Het voorbije jaar staken wereldwijd tachtig Tibetaanse monniken zich in brand uit protest.