Zweedse prinses Lilian (97) is overleden

In de Zweedse hoofdstad Stockholm is prinses Lilian overleden, een tante van koning Carl Gustav. Ze was 97 jaar oud. Lilian was van oorsprong Britse en was gehuwd met prins Bertil. Ze trouwden pas in 1976 nadat ze daarvoor de toestemming van Carl Gustav hadden gekregen. Eerder was het "not done" dat een Zweedse prins met een gescheiden burgermeisje trouwde.
AP1993

Prinses Lilian werd geboren in 1915 in Swansea, in Wales. In 1940 trouwde ze met een Britse acteur, maar beiden verloren elkaar uit het oog tijdens de Tweede Wereldoorlog toen die dienst nam in het Britse leger.

Lilian ontmoette prins in 1943 in Londen, waar de prins militair attaché was op de Zweedse ambassade. Hun relatie was lange tijd een probleem voor het Zweedse koningshuis. Van koning Gustav VI Adolf, de vader van Bertil, mocht het koppel niet trouwen omdat dit het voortbestaan van het Zweedse koningshuis in gevaar dreigde te brengen. Bertil was een mogelijke troonopvolger.

Het koppel bleef echter samenwonen in Stockholm, ondanks de tegenkantingen van het koningshuis. Pas in 1976 kregen ze officieel de toestemming om te trouwen. De nieuwe koning Carl Gustav was overigens zelf getrouwd met het Duitse burgermeisje Silvia. Bertil en Lilian waren 64 en 61 toen ze in het huwelijksbootje stapten.

Na de dood van Bertil in 1997 was Lilian het oudste lid van het Zweedse koningshuis. Ze nam ook enkele koninklijke taken van haar echtgenoot over. De laatste jaren leed Lilian aan de ziekte van Alzheimer.