30 Belgische militairen extra naar Mali?

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius vraagt ons land 30 extra militairen naar Mali te sturen. Ze zouden daar deel moeten uitmaken van een troepenmacht die de EU-trainingsmissie zal beschermen. Die moet het Malinese regeringsleger gaan reorganiseren en opleiden.
DE Fransen lijken de stad Gao stevig in handen te hebben

Ons land is nu al actief in Mali, in het kader van de operatie Serval van de Fransen tegen de fundamentalistische rebellen in het noordoosten van het land. België heeft twee C130-transportvliegtuigen, twee Agusta-helikopters en zo'n 75 militairen ter plaatse. Operatie Serval, die dag op dag twee maanden geleden begon, loopt normaal gezien tot eind deze maand. 

Volgende maand start de trainingsmissie van de EU in Mali. Daarvoor is een beschermingsmacht van 80 à 90 militairen nodig, zegt Parijs. Fabius vraagt dat België en Spanje elk 30 manschappen leveren, Frankrijk zou de rest leveren.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zal de vraag van zijn Franse collega voorleggen aan het kernkabinet.

Klus geklaard?

De Franse en Tsjadische troepen in Mali verwachten dat ze de fundamentalistische rebellen tegen eind deze maand kunnen uitschakelen. Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian gezegd tegen de Franse krant Le Monde.

Dat uitschakelen is niet letterlijk te nemen. "De veiligheid zal gewaarborgd zijn in de regio (noordoosten van, Mali, nvdr.)", zegt Le Drian. "Ik ga jullie niet vertellen dat we hen zullen uitschakelen tot de laatste man."