3 bijkomende gevallen van het norovirus in Hasselts woon-zorgcentrum

In het woon-zorgcentrum Gaerveld in Hasselt zijn drie bijkomende gevallen van besmetting met het norovirus aan het licht gekomen. Dat maakte woordvoerder Geert Uytterschaut van Gaerveld maandag bekend.

Afgelopen zaterdagmorgen brak bij een twintigtal rusthuisbewoners de besmetting uit met het norovirus, dat tot braken en diarree leidt. De bewoners werden in quarantaine geplaatst om verdere besmetting te voorkomen, maar het uiterst besmettelijke virus maakte toch bijkomende slachtoffers.

"Er zijn ook een aantal personeelsleden besmet geraakt. Vijf personeelsleden hebben de symptomen van het virus en blijven momenteel thuis. Maandag om 11 uur heeft het crisiscomité opnieuw de toestand geëvalueerd. De quarantaine blijft nog 24 uur van kracht. Dinsdag komen we opnieuw samen en dan zal de quarantaine wellicht nogmaals met 24 uur verlengd worden", aldus Uytterschaut.

"Enkelen hebben nog tekenen van lichte diarree. Eén persoon ligt nog aan het infuus. Nu zijn er maandag wel drie extra zieken bijgekomen. Het personeel deelt echter ook in de klappen. De bijkomende zieken zijn normaal volgens de artsen. Alles blijft binnen de perken. Er is geen reden tot bezorgdheid. Alles is onder controle en de opdracht is om waakzaam te blijven", besluit Uytterschaut.

Norovirus

Het norovirus is een groep van virussen die belangrijke verwekkers van diarree zijn. Er wordt geschat dat wereldwijd 50% van alle acute episoden van de buikgriep door deze virussen worden veroorzaakt.

Het virus komt geregeld in de vorm van epidemieën op relatief kleine schaal voor. Het is zeer besmettelijk en treft mensen van alle leeftijden. Het wordt overgedragen via voedsel en water dat besmet is met ontlasting en via (in)direct contact met een besmet persoon.

De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling optreden. Verder zijn hoofdpijn, buikpijn, maagkrampen, spierpijn, malaise en milde koorts de meest voorkomende symptomen.