"Helft leden Wiener Philharmoniker waren nazi's"

Bijna de helft van de muzikanten die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakten van het prestigieuze Oostenrijkse orkest Wiener Philharmoniker, waren lid van de nazipartij. Dat blijkt uit een nieuw historisch onderzoek.

Het Wiener Philharmoniker staat bekend als een van de allerbeste orkesten ter wereld, maar zijn geschiedenis heeft een aantal zwarte bladzijden. Drie historici hadden de opdracht gekregen om het naziverleden van het orkest uit te spitten.

Uit het onderzoek blijkt nu dat tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 60 van de 123 leden van het prestigieuze orkest lid waren van de nazipartij. De historici onthullen ook dat 13 muzikanten verdreven werden uit het Wiener Philharmoniker omdat ze Joods waren of getrouwd met een Jood.

Mysterie rond erering opgehelderd

Het trio van historici, geleid door Oliver Rathkolb, heeft ook een mysterie opgehelderd rond een onderscheiding in de vorm van een ring die de Weense nazigouverneur Baldur von Schirach in 1942 overhandigd kreeg.

Von Schirach, verantwoordelijk voor de deportatie van tienduizenden Joden, kreeg de erering in 1942 maar verloor hem een tijd later. Eind 1966, nadat hij een tijd in de gevangenis had gezeten voor misdaden tegen de mensheid, kreeg de SS'er opnieuw een ring overhandigd, ter vervanging van de oude die hij kwijtspeelde.

Lang werd gezocht naar de persoon die Von Schirach in 1966, jaren na de Tweede Wereldoorlog, opnieuw eerde met een ring. Volgens historicus Wilhelm Bettelheim is de man in kwestie Helmut Wobisch, een trompetspeler die ook lid was van de nazipartij en later ook deel uitmaakte van de Waffen-SS.

Morgen zal het onderzoeksrapport van de historici integraal worden gepubliceerd op de website van het Wiener Pilharmoniker. Dan is het 75 jaar geleden dat de Anschluss plaatsvond.