"Niet deontologisch dat De Gucht dit nu zegt"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet opgezet met de uitspraken van Karel De Gucht (Open VLD). Die zegt in de krant De Morgen dat CD&V chantage heeft gepleegd bij de beslissing om staatswaarborgen toe te kennen aan de Arco-coöperanten.

"Ik zat toen niet in de regering en was toen geen partijvoorzitter. Maar in een regering ben je collegiaal als je beslissingen neemt", zegt Beke in "De ochtend" op Radio 1. Hij vindt het niet netjes dat De Gucht het nu over chantage heeft.

"Voor Arco-spaarders zijn er waarborgen gekomen, en die zijn goedgekeurd in het parlement, ook door Open VLD. Overigens zijn er ook staatsgaranties voor spaarders van Ethias en van Kaupting", verdedigt Beke de beslissing.

"Het is niet deontologisch dat De Gucht daar vandaag uitspraken over doet, op de dag dat de Raad van State zich buigt over de waarborgregeling. Bovendien moet ook de Europese Commissie zich uitspreken over de regeling, maar we hebben hen nog altijd niet gehoord. Dat De Gucht het daar ten berde brengt."

De Raad van State buigt zich vandaag over de waarborg voor de Arco-coöperanten. Volgens het advies van de auditeur, dat meestal gevolgd wordt, is die waarborgregeling niet geldig. De definitieve beslissing van de Raad van State valt wellicht vandaag nog niet.

"Geen Valentijnsregering"

Dit weekend had Beke al uitgehaald naar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). "Hij is blijkbaar gefrustreerd dat hij geen minister van Financiën meer is", zegt Beke.

"Ik heb al vaker gezegd dat dit geen Valentijnsregering is, dat hoeft niet, zolang je kan samenwerken om beslissingen te nemen", reageert Beke nu. "De waarheid heeft ook zijn rechten. Steven Vanackere heeft het voorbije jaar veel zaken rechtgezet op het departement Financiën."

"Bloedhonden"

Beke staat deze morgen ook in Metro. Daar heeft hij het over de ACW-saga. Hij zegt dat "sommige parlementsleden tekeergaan als bloedhonden".

Hij lijkt daarmee te verwijzen naar Kamerlid Peter Dedecker (N-VA). "Hij heeft in een interview toegegeven dat hij het ACW viseert. Waarom hebben ze tegen de waarborgregeling gestemd, terwijl ze nu er de grote pleitbezorgers van zijn?"