"Niet meer terugblikken, maar vooruitblikken"

Woensdag is het een jaar geleden dat een bus met schoolkinderen crashte in het Zwitserse Sierre. Peter Vanvelthoven, de burgemeester van Lommel, vertelt in "Reyers laat" over hoe die ramp zijn gemeente en hemzelf veranderde.

Vanvelthoven wil liever niet meer terugblikken op de helse week van toen. "Ik wil vooral vooruitblikken", zegt hij. Hij wil leren uit de fouten die toen gemaakt zijn en pleit daarom voor de oprichting van een onafhankelijke onderzoeksraad die na rampen het optreden van verschillende instanties evalueert.

"Niet om een schuldige aan te wijzen en daar straffen aan te koppelen, daarvoor is er het gerechtelijk onderzoek, maar om te kijken wat er echt niet goed gelopen is, en dit te evalueren. Welke dingen willen we in de toekomst, in het kader van de veiligheid, vermijden", zegt hij.

"We moeten vooruit"

Een jaar na de busramp heeft Lommel zich volgens Vanvelthoven wel herpakt. "We moeten vooruit, maar het verdriet zit nog altijd diep. Bij de minste aanleiding komt dit terug naar boven", zegt hij. Het herdenkingsmoment donderdag zal volgens hem een moeilijk moment zijn, maar ook een mooi en warm moment.

Ook op Vanvelthoven zelf had de ramp een impact. "Ik ben een heel rationeel type", zegt hij. "En nu heb ik het gevoel dat ik de emotie wat meer toelaat."