"Positie Develtere niet ter discussie bij personeel"

De positie van ACW-topman Patrick Develtere staat niet ter discussie bij het personeel. Dat beklemtoonde ACV-hoofdafgevaardigde Wouter Van Dyck vanavond na afloop van een personeelsvergadering. "Integendeel, ik heb de indruk dat hij nog versterkt uit deze crisis komt." Van Dyck verwijst naar de openheid die de directie liet zien, wat door het personeel duidelijk werd geapprecieerd. "Hij kreeg een stevig applaus op het einde."

Het ACW ligt al enkele weken onder vuur, in de politiek en in de media. Haast dagelijks duiken er nieuwe elementen op: over de winstbewijzen met Belfius, over een geheime commerciële deal met de staatsbank, over mogelijke belastingfraude, over het gebruik van de notionele intrestaftrek, ... Vandaag was het de eerste keer dat het personeel van de koepelbeweging van de christelijke zuil zijn ongerustheid kon uiten.

Volgens Van Dyck daagden zowat 150 van de 200 ACW-personeelsleden op, voor een personeelsvergadering die enkele uren in beslag nam. "De vergadering was zeer boeiend, verhelderend en constructief", zei de vakbondsman na afloop. Volgens hem verschafte de directie volledige transparantie over de financiën en werden daarbij de beschuldigingen van de N-VA "duidelijk weerlegd". "De directie heeft de aantijgingen glashelder weerlegd, alle heikele punten werden aangekaart."

Het ACW-personeel is het volgens Van Dyck ook "beu" om de speelbal te zijn van politieke spelletjes, beu om afgeschilderd te worden als poenscheppers.

De hele heisa treft het ACW in de portemonnee: zo werd de commerciële deal met Belfius die goed was voor 900.000 euro inkomsten per jaar, geannuleerd. Wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor het personeelsbestand is nog niet duidelijk. Volgens Van Dyck neemt de directie enkele maanden de tijd om te zoeken naar "creatieve oplossingen".