"Waarborgregeling kwam er na chantage van CD&V"

"Een beweging die moeilijk anders te omschrijven valt dan chantage van CD&V." Dat zegt Karel De Gucht (Open VLD) in De Morgen over de beslissing dat de staat borg zou staan voor de 800.000 Arco-coöperanten.

Europees Commissaris Karel De Gucht was in 2008 minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Leterme. Dexia stond op kapseizen en die nacht is ook het principe goedgekeurd dat de staat borg staat voor de aandeelhouders van Arco, de financiële poot van de christelijke koepel ACW.

"Het was vier uur 's nachts en er was een bank die op de rand van het faillissement stond. Je kon niet even zeggen: laten we daar nog even rustig over nadenken", gaat De Gucht voort. "De regeling werd in die nacht afgedwongen door CD&V. Dat gebeurde in een beweging die moeilijk anders kan worden omschreven dan als chantage."

Nog volgens De Gucht waren eerst Etienne Schouppe (CD&V) en later Steven Vanackere, die vorige week ontslag nam, de grootste verdedigers van de Arco-regeling.

"Ik ben daar nochtans altijd tegen geweest. Ik heb ook altijd in alle duidelijkheid gezegd dat ik dat een regelrechte schande vond. Alleen stonden de liberalen daar behoorlijk alleen. Iedereen is uiteindelijk akkoord gegaan onder zeer grote druk van CD&V", zegt De Gucht in De Morgen.

"Belastingbetaler moet niet opdraaien voor Arco"

De Raad van State boog zich vandaag over de waarborg voor de Arco-coöperanten. Volgens het advies van de auditeur, dat meestal gevolgd wordt, is die waarborgregeling niet geldig. De definitieve beslissing van de Raad van State valt later.

"De overheidswaarborgen zullen niet standhouden. En dat zal terecht zijn. Ik vind niet dat de Belgische belastingbetaler moet opdraaien voor de aandeelhouders van Arco."

CD&V en liberalen zitten op ramkoers

De uitspraken van De Gucht, die nu CD&V en ACW van chantage beticht, is een nieuwe stap in de oplopende spanningen tussen CD&V en de liberale partijen in de regering.

Volgens verschillende kranten verdenkt de CD&V-top vicepremier Didier Reynders van lekken in het ACW-verhaal. Voorzitter Wouter Beke zei dit weekend over Reynders dat hij "op Financiën de ene blunder na de andere opstapelde" en dat Reynders "blijkbaar nog altijd gefrustreerd is dat hij geen minister van Financiën meer is".

CD&V zit samen met Open VLD en de MR in de regering, maar van goede samenwerking is duidelijk geen sprake. Dat kan gevolgen hebben voor het zo al moeilijke overleg over de begroting.