"We kunnen ons wat eenmaligheid veroorloven"

Kersvers minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ziet geen graten in eenmalige maatregelen om het gat in de begroting te dichten. Dat zei hij in "De ochtend". Binnenkort start de regering met de begrotingscontrole. Ze moet op zoek naar 2,8 miljard euro. Structurele maatregelen zullen vooral in het najaar aan de orde zijn.

Morgen start de regering met de begrotingscontrole voor 2013. Om het tekort niet hoger te laten oplopen dan de vooropgestelde 2,15%, moeten de ministers 2,8 miljard euro vinden.

In "De ochtend" liet minister van Financiën Koen Geens verstaan eenmalige maatregelen niet uit te sluiten. "We kunnen ons wat eenmaligheid veroorloven", klonk het. 

Voor een vermogensbelasting is de tijd volgens hem niet rijp. "De lasten moeten stelselmatig van arbeid naar vermogen verschuiven. Maar de begrotingscontrole is niet het juiste moment om dat te doen."

De minister zal in elk geval niet bij minister-president Peeters aankloppen om een extra bijdrage van de Vlaamse regering te vragen. "We moeten de gewesten en de gemeenschappen in hun bevoegdheden laten. De federale overheid hoeft dat niet in hun plaats te doen."

Voor Geens is de begrotingscontrole in het najaar het uitgelezen moment om meer structurele maatregelen te nemen. Daarmee zal de regering meteen in lijn zitten met het Europees verdrag inzake begrotingsstabiliteit dat op 1 januari 2014 in werking treedt.