"Zeer ongelukkig dat De Gucht achterste van zijn tong laat zien"

Etienne Schouppe, CD&V-staatssecretaris in 2008, is verrast door de uitspraken van Karel De Gucht in De Morgen. "Ik vind het uiterst merkwaardig dat een lid van de Europese Commissie zich nu uitspreekt over een aangelegenheid waar de hele Commissie zich over moet uitspreken", zei Schouppe in "Vandaag".

In 2008 keurde de regering-Leterme het principe goed dat de staat borg staat voor de aandeelhouders van Arco. Karel De Gucht, toen Open VLD-minister van Buitenlandse Zaken, zei in De Morgen dat CD&V die overheidsgarantie voor de coöperanten van Arco heeft afgedwongen met chantage. "De spreekbuis van CD&V en ACW in dit dossier was Etienne Schouppe", zei hij letterlijk.

Schouppe, die staatssecretaris was in 2008, voelt zich helemaal niet aangesproken door die beschuldiging van De Gucht. "Zeker niet door de formulering waarop Karel De Gucht die stelt", zei hij in "Vandaag".

Schouppe: "Het is juist dat ik altijd gepleit heb voor de bescherming van de kleine spaarder. Of het nu ging om de spaarders van Kaupthing, of om de mensen die een First-rekening hadden bij Ethias, of om de coöperanten van Arco of van andere coöperatieven. Het is altijd mijn stelling geweest, om de massa mensen gerust te stellen, dat het absoluut noodzakelijk was om die kleine spaarders de waarborg te geven dat ze hun spaarcenten niet kwijt zouden zijn."

"Die beslissing is genomen door een kernkabinet en is bevestigd door de ministerraad", aldus Schouppe. "Als staatssecretaris maakte ik daar geen deel van uit." Jo Vandeurzen was wel lid van het kernkabinet op dat moment. "Ik vermoed dat hij daar dat standpunt verdedigd heeft."

Schouppe zei dat hij erg verrast was door de uitspraken van De Gucht. "Er lopen momenteel vier procedures in het hele dossier. In een van die procedures moet de Europese Commissie zich uitspreken over de waarborgregeling. Ik vind het dan ook uiterst merkwaardig dat een lid van die Europese Commissie zich nu uitspreekt over een aangelegenheid waar de hele Commissie zich over moet uitspreken. Dit is toch wel zeer voorbarig en "voor zijn beurt" en ik vind het erg ongelukkig dat Karel De Gucht nu al het achterste van zijn tong laat zien."