Agentschap voor Natuur en Bos zet 462.000 palingen uit

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zet dinsdag, samen met de Provinciale Visserijcommissies, 462.000 stuks jonge paling of glasaal uit over heel Vlaanderen. De maatregel past in het "Palingbeheerplan", om de palingbestanden weer op peil te brengen, zo laat het ANB weten.

Het Europese palingbestand bedraagt voor veel rivieren amper één procent ten opzicht van de jaren tachtig. Overbevissing, verontreiniging en belemmeringen van vismigratie in de rivieren zijn de grootste oorzaken.

In Vlaanderen worden die problemen aangepakt door een mix aan maatregelen, zoals het aanpakken van de waterkwaliteit, het aanleggen van vistrappen voor migrerende vissoorten, het aanpakken van illegale stroperij en het uitzetten van jonge paling om de aangroei van het palingbestand een handje te helpen. Wat dat laatste betreft worden dinsdag in de vijf Vlaamse provincies samen 462.000 glasaaltjes uitgezet, goed voor 140 kilo glasaal.

Palingen hebben een bijzondere levensloop. Jonge palingen worden in de Sargassozee geboren. De larfjes drijven daarna passief een heel eind met de zeestromingen mee. Eénmaal ze in het stadium zijn van glasaaltje, minuscule paling met geheel doorzichtig lichaam, zwemmen ze actief op zoek naar de Europese kusten. Twee jaar na de geboorte en duizenden kilometers verderop overwinnen ze de overgang van zout naar zoet water, en boksen ze tegen de stroming van rivieren op, om te volgroeien in onze binnenwateren. Als volwassen dier trekken ze terug naar de Sargassozee om voor hun nageslacht te zorgen, waarna ze sterven.