Dader groepsverkrachting dood in cel teruggevonden

De hoofdverdachte in de zaak van de groepsverkrachting van een Indiase studente eind vorig jaar, is dood in zijn cel teruggevonden. Volgens de gevangenisdirectie pleegde hij zelfmoord. Zijn advocaat betwist dat en heeft het over "een vooraf gepland complot".

Hoofdverdachte Ram Singh werd vanmorgen in alle vroegte dood in zijn cel in de streng beveiligde gevangenis Tihar teruggevonden. Volgens de gevangenisdirectie pleegde hij zelfmoord. Zijn advocaat betwijfelt dat. "Mijn cliënt was niet depressief en had enkele dagen geleden nog met zijn familie gesproken", klinkt het. De advocaat spreekt daarom van "een vooraf gepland complot".

Singh deelde zijn cel met drie andere gedetineerden die niets met de verkrachting van de studente te maken hadden. Volgens zijn advocaat had zijn cliënt al herhaaldelijk geklaagd dat de andere gevangenen hem op bevel van de politie folterden. Hij zou daarom om betere veiligheidsmaatregelen en een dagelijkse controle van zijn gezondheid hebben verzocht.

Singh was de chauffeur van de bus waarin een 23-jarige studente op 16 december vorig jaar gruwelijk werd verkracht. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis in Singapore.

De zaak veroorzaakte veel ophef in India. Vijf verdachten werden al snel opgepakt en riskeren de doodstraf. Een zesde, minderjarige verdachte zal voor de jeugdrechter verschijnen.