De eerste teruggekeerde zwaluw maakt duidelijk de lente niet

Dit weekend zijn op verschillende plaatsen in ons land de eerste boerenzwaluwen gezien. Die maken duidelijk de lente nog niet, nu Koning Winter zich nog eens manifesteert.
Eén zwaluw maakt de lente niet, luidt het spreekwoord (archieffoto).

De eerste boerenzwaluwen werden zaterdagmorgen gezien boven de terreinen van het militair domein Kamp Beverlo (Helchteren), maar ook boven de moerassen van Harchies (Henegouwen) en het Groot Broek (Sint-Agatha-Rhode). "De kop is er af, maar de echte instroom zal door de invallende vrieskou nog wel een poos op zich laten wachten", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt op de weetjeswebsite Natuurbericht.be.

De boerenzwaluwen die in ons land broeden, brengen de winter door ten zuiden van de Sahara, overwegend in Ghana, Nigeria en Congo. De gemiddelde aankomstdatum van de boerenzwaluw in Vlaanderen is gemiddeld met zeven dagen vervroegd, zo blijkt uit de aankomstdata die Natuurpunt sinds 1985 bijhoudt.

Het gaat niet goed met de boerenzwaluw. In 2002 werd het aantal broedpaartjes op 20.000 tot 30.000 geschat, vijf jaar eerder op 40.000 tot 85.000 en dubbel zoveel in het begin van de jaren zeventig. "Ondanks jaarlijkse fluctuaties is er duidelijk sprake van een uitgesproken negatieve trend", aldus Verbelen. "Best jammer, want niemand wil deze ambassadeurs van het boerenland kwijt, ook de landbouwsector niet. Boerenzwaluwen zijn de ideale biologische insectenverdelgers, want een nest met vijf jongen heeft dagelijks ongeveer 6.000 insecten nodig. Er wordt geschat dat een koppeltje in een broedseizoen goed is voor een miljoen gevangen insecten."