Hongaarse parlement keurt omstreden grondwetsherziening goed

Het Hongaarse parlement heeft een omstreden herziening van de grondwet goedgekeurd. Volgens critici ondermijnen de amendementen het democratisch bestel in het land. De Europese Commissie en de Raad van Europa spreken in een eerste reactie hun bezorgdheid uit.

De amendementen perken de macht van het Grondwettelijk Hof gevoelig in. Zo stelt een bepaling dat het Hof zich niet langer mag uitspreken over voorgestelde wijzigingen aan de grondwet en dat het Hof zich niet meer mag beroepen op rechtspraak die voortvloeide uit de vorige grondwet.

Daarnaast worden eerdere verdicten van het Grondwettelijk Hof teruggedraaid, zoals de kritiek op de harde aanpak van daklozen en bedelaars.

De grondwetswijzigingen zijn goedgekeurd met 265 tegen 11 stemmen bij 33 onthoudingen. De socialistische oppositie boycotte de stemming. De conservatieve partij Fidesz van premier Viktor Orban beschikt over een tweederdemeerderheid in het parlement en heeft dus vrije baan om de grondwet aan te passen.

Het is de vierde keer dat dit gebeurt sinds de nieuwe en ook al controversiële grondwet begin vorig jaar van kracht werd.

In een gezamenlijke mededeling wijzen voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en secretaris-generaal Thorbjorn Jagland van de Raad van Europa erop dat de amendementen "zorgen baren met betrekking tot de rechtsstaat, de Europese wetgeving en de normen van de Raad van Europa". Ze betreuren dat hun experts geen voorafgaand overleg met Boedapest konden voeren en verwachten dan ook van Orban dat hij zal antwoorden op de bekommernissen.