Medebeschuldigde van Kenyatta gaat vrijuit

De openbare aanklager van het Internationaal Strafhof laat de klacht tegen Francis Muthaura vallen, een van de medebeklaagden van de pas verkozen Keniaanse president Uhuru Kenyatta. De aanklager bestempelt de bewijslast als te mager, maar zegt er tegelijk bij dat de zaak tegen Kenyatta gewoon doorgaat.
Uhuru Kenyatta en Francis Muthaura op een eerdere zitting van het Internationaal Strafhof.

Francis Muthaura was met onder meer Uhuru Kenyatta gedagvaard in Den Haag, omdat hij het post-electoraal geweld in Kenia van vijf jaar geleden mee zou hebben aangestookt. Muthaura is een bondgenoot van Mwai Kibaki, de aftredende Keniaanse president.

"We denken dat we onvoldoende kansen hebben dat er een veroordeling komt en daarom trekken we onze klacht tegen Muthaura in", zei procureur Fatou Bensouda vanmorgen tegen de rechters in Den Haag. "Deze beslissing geldt alleen voor de zaak tegen Francis Muthuara", voegde ze er nog aan toe.

Volgens de aanklager zijn de getuigen in de zaak ofwel overleden, ofwel weigeren ze met het Strafhof te praten. Ze klaagt ook aan dat de Keniaanse overheid onvoldoende meewerkt met het Strafhof om de waarheid over het post-electoraal geweld te achterhalen.

Volgens haar heeft de beslissing van vandaag niets te maken met de gebeurtenissen in Kenia, waar Uhuru Kenyatta vorige week de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Volgens de advocaten van Kenyatta is ook de zaak tegen hun cliënt gebouwd op los zand, want een kroongetuige blijkt te hebben gelogen. Zelf houdt Kenyatta vol dat hij onschuldig is.