Militaire oefeningen starten in gespannen Korea

Ondanks dreigementen vanuit Noord-Korea zijn vandaag grootscheepse militaire oefeningen van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen van start gegaan. Dat gebeurt in een nog meer gespannen situatie dan de vorige jaren.
AP2012

Aan de oefeningen nemen 10.000 Zuid-Koreaanse en 3.000 Amerikaanse soldaten deel. Ze moeten de paraatheid van de defensie van Zuid-Korea tegenover een mogelijke aanval vanuit het noorden testen.

Zoals elk jaar gaan die oefeningen gepaard met woedende reacties en dreigementen vanuit het communistische Noord-Korea, maar dit jaar is de reactie wel erg bitsig. Noord-Korea is bijzonder boos omdat de Verenigde Naties onlangs nieuwe sancties hebben afgekondigd als reacties op een derde kernproef door het land.

Noord-Korea dreigt er zelfs mee om het bestand dat in juli 1953 een einde maakte aan een verwoestende oorlog van drie jaar, op te zeggen als de oefeningen starten. Pyongyang heeft bovendien ook gedreigd met nucleaire vergelding tegen de Verenigde Staten als het zou worden aangevallen.

AP2012

Hoe heet is de Koreaanse soep?

Woedende reacties vanuit Noord-Korea zijn gebruikelijk, maar dit jaar zijn die toch wel erger dan anders. Nu verwacht niemand dat Noord-Korea een open oorlog zou lanceren tegenover het zuiden of de Verenigde Staten, maar vijandelijkheden op een lagere schaal zijn niet uit te sluiten.

De voorbije jaren heeft Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland beschoten met artillerie en raketten en werd ook een Zuid-Koreaans marineschip tot zinken gebracht in een betwiste grenszone in de Gele Zee.

Een herhaling van dat soort incidenten en eventueel een escalatie nadien, is op het gespannen schiereiland nooit uit te sluiten, ook al is een oorlog niet in het belang van Noord-Korea.

Mogelijk is het sabelgekletter ook bedoeld om de reacties van de nieuwe presidente in Zuid-Korea, Park Guen-hye (links), te testen. Die is onlangs aangetreden en in de erg paternalistische cultuur van Korea worden vrouwen niet hoog ingeschat. Dat Park de dochter is van de dictator die in de jaren 60 en 70 de geslaagde industrialisering van Zuid-Korea op gang bracht, maakt haar wellicht ook niet geliefder in Noord-Korea.

AP2012