Onduidelijk wie sociaal plan toeleveringsbedrijven betaalt

De directie van Ford en die van de toeleveringsbedrijven onderhandelen nog over wie de factuur van het sociaal plan bij de toeleveringsbedrijven moet betalen. Dat is gebleken tijdens de gesprekken tussen de vakbonden van de toeleveraars en de sociaal bemiddelaar in Brussel.

Tegen de werknemers van de toeleveringsbedrijven is gezegd dat ze hetzelfde zullen krijgen als de collega's bij Ford zelf. Maar de grote baas van Ford Europa, Stephen Odell, heeft eerder al aangegeven niet te willen opdraaien voor de kosten van de toeleveringsbedrijven, terwijl die laatsten al meermaals verklaard hebben dat Ford financieel moet bijspringen.

"We wachten nog in spanning op het antwoord op de vraag wie de rekening zal betalen", zegt Hasan Düzgün van de ACLVB bij toeleveringsbedrijf SML. "Daar eisen we snel duidelijkheid over. Want we kunnen toch niet stemmen over een plan als niemand zwart op wit zegt daar het geld voor op tafel te willen leggen?"

Normaal worden de werknemers van de toeleveringsbedrijven dinsdag uitgenodigd voor infosessies over het sociaal plan. Ze hebben dan de hele woensdag en donderdagvoormiddag de tijd om hun stem uit te brengen, terwijl de Ford-werknemers woensdagavond al gestemd moeten hebben. "Wij vinden dat onze mensen hier in alle vrijheid over moeten kunnen oordelen. Vandaar dat we de druk die Ford oplegt door te dreigen met vervroegde sluiting bij een neen-stem, ongepast vinden", besluit Düzgün.