Oppositieleider Capriles in Venezuela neemt handschoen op

Net zoals vorig jaar is Henrique Capriles de kandidaat van de oppositie bij de presidentsverkiezingen in Venezuela. Die zullen gehouden worden op 14 april en beloven erg bitsig te worden.

Vandaag moeten de presidentskandidaten zich officieel melden bij de kiescommissie. Vorige week was bekend dat interimpresident Nicolas Maduro, de rechterhand van Chávez, de kandidaat wordt bij de socialistische partij. Hij zou ook de steun krijgen van de communistische partij in Venezuela.

Daartegen treedt vandaag ook de 40-jarige Henrique Capriles (boven)  in het strijdperk als de enige kandidaat van de oppositie. Capriles is gouverneur van de deelstaat Miranda en was bij de vorige verkiezingen eind vorig jaar de tegenkandidaat tegen Hugo Chávez.

Capriles verloor toen de verkiezingen van Chávez, maar kreeg wel 44% van de stemmen achter zich. Dat was het hoogste percentage dat ooit behaald werd tegen Chávez. De oppositie hoopt dat Capriles het beter doet tegen de niet zo charismatische opvolger van Chávez.

Wel staat Capriles in de peilingen nog altijd 14% achter op interimpresident Maduro (links), die wellicht kan profiteren van de emoties rond het overlijden van Chávez.

De kiescampagne verloopt overigens erg bitsig. Maduro heeft niet hetzelfde charisma als Chávez, maar hanteert wel dezelfde linkse populistische taal. Zo noemde hij Capriles een "fascist" en gebruikt hij de traditionele uitvallen tegen "het imperialisme", de Verenigde Staten en dergelijke meer. Capriles wil eerder een gematigd centrumlinks model zoals in Brazilië.

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 14 april. 

AP2013