Rechter maakt verbod op giant-softdrinks ongedaan

Een rechter uit de Amerikaanse staat New York heeft het verbod op giant-softdrinks ongedaan gemaakt, amper enkele uren voordat de maatregel van kracht zou worden. De New Yorkse rechter noemde het een "arbitraire" en "wispelturige" maatregel.

De stad New York had een verbod aangekondigd op de verkoop van grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken. Bedoeling was om de maximaal toegelaten grootte van de beker te beperken tot 47 centiliter.

Op die manier wou burgemeester Michael Bloomberg de strijd aanbinden met obesitas. Maar frisdrankproducenten waren naar de rechtbank gestapt tegen de maatregel, die volgens hen de individuele vrijheid van de consument aantastte. De rechter heeft hen nu in het gelijk gesteld.

Normaal gezien moest de maatregel vannacht ingaan. De stad New York overweegt in beroep te gaan.