Rutten: "Laat ons focussen op de begroting"

Gwendolyn Rutten (Open VLD), de voorzitster van de Vlaamse liberalen, neemt afstand van de uitspraken van partijgenoot Karel De Gucht. De Europees Commissaris heeft in De Morgen gezegd dat de staatswaarborg voor Arco-coöperanten er gekomen is na "chantage van CD&V".

Rutten doet die "pijnlijke" uitspraken van De Gucht af als "een persoonlijke mening". "Het is vijf jaar geleden", zegt ze op Radio 1. "Dat dossier ligt achter ons, vandaag liggen er andere zaken op tafel." De voorzitster roept op om te stoppen met het heen en weer gooien van verwijten. "Er zijn belangrijker dingen aan de orde vandaag. Er is over Arco een procedure hangende bij de Raad van State, laat ons de uitslag daarvan afwachten."

Verder benadrukt Rutten in "Het journaal", dat ze betreurt dat ze in een sfeer van ruziemaken zijn terechtgekomen. "Het zijn economisch moeilijke tijden en ik stel dan ook voor dat iedereen zich focust op de begrotingsoefening die moet gemaakt worden." Rutten beseft dat er een heel zware begrotingsoefening aankomt en wil vermijden dat er olie op het vuur wordt gegoten. "Open VLD gaat mee aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat de begroting op orde komt."