Tariefverhoging bij De Lijn kan niet voor de N-VA

De Vlaamse regeringspartij N-VA wil niet dat De Lijn meer inkomsten gaat halen bij de mensen die nu al betalen. Dat laat Vlaams parlementslid Lies Jans weten. De SP.A verwijst naar het regeerakkoord, waarin is opgenomen dat De Lijn de prijzen enkel mag indexeren.

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, zei vandaag in een interview dat de tarieven bij De Lijn omhoog moeten, omdat besparen geen optie meer is. "Een gemiddelde prijsstijging van 4,6 procent mag geen taboe zijn", liet hij weten in De Standaard.

Voor regeringspartij N-VA is dat wel een taboe. "Meer inkomsten halen bij de mensen die nu al betalen, kan voor ons niet", stelt mobiliteitsspecialiste Lies Jans. "De mensen die nu betalen gebruiken het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en om naar school te gaan."

Volgens Jans moet iedereen voortaan mee afdragen. "In Brussel en Wallonië betalen 65-plussers ook voor hun ticketje", zegt ze. "Voor de 65-plussers met een laag inkomen bestaan er sociale tarieven. De gratis-politiek is gewoon niet meer betaalbaar."

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wil zich nog niet uitlaten over het dossier. "De eigen inkomsten van De Lijn komen aan bod bij de volgende begrotingscontrole", is te horen bij haar kabinet. Die oefening zou voor het einde van de maand moeten worden afgerond.

De SP.A verwijst intussen naar het Vlaams regeerakkoord. "Daarin is voorzien dat de prijzen niet boven de index stijgen", stelt fractieleider Bart Van Malderen. "Er is inderdaad zoiets als kostendekkingsgraad, maar De Lijn moet ook een alternatief blijven voor de auto."