Vechten leden Sharia4Belgium in Syrië?

Leden van de extremistische moslimgroep Sharia4Belgium zouden volgens sommige bronnen meevechten in de burgeroorlog in Syrië. De veiligheidsdiensten zijn bezorgd voor wat er kan gebeuren als die jongeren terugkeren naar België.

Volgens de krant De Standaard zou het gaan om een zeventigtal jongeren tussen 17 en 25 jaar uit Antwerpen, Mechelen, Brussel en Vilvoorde. Ze zouden uit de entourage komen van de inmiddels opgedoekte groep Sharia4Belgium.

De meesten van hen zouden naar Syrië getrokken zijn om er mee te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad. De jongeren zouden niet ingezet worden door het "Vrije Syrische Leger", de belangrijkste rebellengroep, maar wel meevechten met allerlei extremistische salafistische groepen die het vooral gemunt hebben op het alawitische regime van Assad.

Andere jongeren uit België zouden dan weer opgedoken zijn bij radicale moslimmilities in Jemen en in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

De veiligheidsdiensten zouden vooral beducht zijn voor mogelijke problemen als die jongeren terugkeren naar ons land. Ze hebben dan ervaring met wapens en springstoffen en zijn dan wellicht geïndoctrineerd door gewelddadig islamisme.