Wellicht geen dividend Electrabel voor gemeenten

Voor het eerst in tien jaar zullen de gemeenten wellicht geen dividend krijgen voor hun participatie in Electrabel Customer Solutions. Dat is na Dexia en de Gemeentelijke Holding opnieuw een aderlating voor veel gemeenten.

Later vandaag wordt de raad van bestuur van Electrabel Customer Solutions gehouden. ECS is het filiaal van energiegroep Electrabel dat zich bezighoudt met de verkoop van energie aan privéklanten en kmo's.

De Vlaamse gemeenten hebben daar een belang van 3% in, maar dat is goed voor 40% van de winst van ECS. Vorig jaar konden de gemeenten samen 50,5 miljoen euro verdienen aan dat dividend.

Voor dit jaar was dat bijgesteld naar 30 miljoen euro, maar wellicht zal straks op de raad van bestuur meegedeeld worden dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Dat is het gevolg van het forse klantenverlies van Electrabel en van de bevriezing van de prijzen die de federale overheid vorig jaar heeft bevolen.

Voor de gemeenten betekent dat geen inkomsten waar ze wel hadden op gerekend. Vervelend, maar niet dramatisch. Toch gaat het om de zoveelste financiële tegenvaller van de gemeenten die eerder al hun dividenden van Dexia en de Gemeentelijke Holding zagen opdrogen. Een aantal gemeenten is bovendien begonnen met het schrappen van banen.