"Argentinië moet uitslag referendum respecteren"

Argentinië moet de duidelijke wens van de inwoners van de Falkland-eilanden respecteren om Brits overzees gebied te blijven. Dat heeft de Britse premier David Cameron vandaag gezegd naar aanleiding van het resultaat van het referendum op de eilanden. Bij dat referendum koos 99.8 procent van de inwoners ervoor om Brits te blijven.
AP2013

De voorbije twee dagen konden de inwoners van de Falkland-eilanden stemmen over hun toekomst. "Wil u dat de Falkland-eilanden hun huidige politieke status als Brits overzees gebied behouden?". Dat was de vraag waarop 1.650 stemgerechtigde inwoners konden antwoorden en 92% van hen kwam ook opdagen. Het resultaat was ook verwacht: 99,8% van de kiezers stemden voor het behoud van de Britse status. Slechts drie mensen stemden tegen.

Die overweldigende pro-Britse meerderheid was verwacht, want bijna alle inwoners van de eilanden zijn van Britse afkomst. Het gebied was ook massaal versierd met "Union Jacks" of Britse vlaggen.

Argentinië "moet zorgvuldig kennis nemen van dit resultaat", aldus Cameron. "De inwoners van de Falkland-eilanden konden zich niet duidelijker hebben uitgesproken. Ze willen Brits blijven en die wens moet door iedereen gerespecteerd worden, ook door Argentinië." De premier merkte nog op dat Groot-Brittannië de eilanden altijd zou verdedigen.

Argentinië erkent het referendum niet en eist de eilanden op als "historisch grondgebied". Buenos Aires vindt dat er onderhandelingen over de status van de eilanden moeten gehouden worden tussen Argentinië en Groot-Brittannië. In 1982 viel het Argentijnse leger de Falklandeilanden en South Georgia binnen, maar na een korte en bitsige oorlog werd het door Britse troepen verdreven.

De kwestie is de voorbije jaren opnieuw op de agenda gekomen, vooral nadat in de buurt ook olie- en gasvelden werden ontdekt. Een Brits bedrijf heeft een concessie gekregen voor de uitbating van die velden.

AP2013

Britten, schapen en vis

Op de Falklandeilanden wonen 2.653 mensen, de meesten dus van Britse afkomst. Die houden zich vooral bezig met de teelt van schapen. Naast schapenkweek zorgen de rijke visgronden rond de eilanden voor economische activiteit.

Veel brengt dat niet op, want als afschrikking voor een nieuwe Argentijnse invasie, houdt Londen een legermacht op de eilanden. Jaarlijks kost dat 75 miljoen euro voor een troepenmacht op 8.000 zeemijlen van de Britse kusten in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

AP2012