“Berichten over gedenksteen hebben veel mensen gekwetst”

Op het monument ter herdenking van de slachtoffers van de busramp in het Zwitserse Sierre zijn de namen van de twee buschauffeurs verwijderd. Dat gebeurde op vraag van de ouders van sommige slachtoffers. De weduwe van een van de chauffeurs reageert ontgoocheld. De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven vraagt zich in "Café Corsari" op Eén af of het nu echt nodig was dat de pers daarover berichtte.

Morgenavond is het precies een jaar geleden dat de busramp plaatsvond. 22 kinderen en 6 volwassenen kwamen toen om het leven.

Ter nagedachtenis van de slachtoffers van de busramp in het Zwitserse Sierre, had Openluchtklassen vzw begin december een gedenkteken opgericht in Saint-Luc. De vzw stond vorig jaar in voor de organisatie van de skireis voor de schoolkinderen uit Heverlee en Lommel. Op de gedenkplaat stonden ook de namen van de overleden buschauffeurs vermeld. Die zijn nu verwijderd.

"De ouders gaven aan dat eigenlijk alleen de leerlingen met hun begeleiders op sneeuwklassen in Saint-Luc verbleven", zegt Marina Claes van Openluchtklassen vzw. "Omdat de chauffeurs daar geen deel van uitmaakten en omdat ik had nagelaten om de ouders de tekst op voorhand te bezorgen, hebben wij besloten om een nieuwe plaat te maken." Claes beseft dat de ingreep gevoelig kan liggen: "We willen zeker niemand kwetsen. We willen gewoon beschadiging van het monument vermijden."

De families van de chauffeurs werden niet op de hoogte gebracht dat de namen zouden worden verwijderd. De weduwe van een van hen reageert bijzonder ontgoocheld. "Het is alweer een frontale aanval op de chauffeurs, die zich niet kunnen verdedigen. Het schrappen van hun namen is een wansmakelijke, belachelijke en respectloze daad. Een zoveelste klap in mijn gezicht en dat van mijn man."

Elly en Rikkert

Het monument staat bovenop het skigebied van Saint-Luc aan het begin van de beginnerspiste. Het gaat om een ruwe natuursteen van een halve meter hoog waaraan een plaat is bevestigd. Daarop staan de voornamen van de slachtoffers vermeld. Er staat ook een liedjestekst van Elly en Rikkert bij.

Erik De Soir: "Altijd gaan we iemand kwetsen"

Burgemeester Peter Vanvelthoven vindt het spijtig dat de hele zaak van de verwijderde namen in de pers is verschenen. "Was dat nu echt nodig, wat is de nieuwswaarde daarvan", reageerde hij in "Café Corsari". “Dit heeft niks bijgebracht, alleen het verdriet van heel veel mensen vergroot."

Traumapsycholoog Erik De Soir wijst erop dat heel veel mensen bij de busramp betrokken waren en dat ze met heel veel verschillende vragen en wensen zaten en zitten.

"Het is belangrijk dat al die wensen gehoord worden", benadrukt De Soir. "Het is dan ook bijzonder pijnlijk om een gedenksteen te maken en er dan achteraf twee namen te moeten afhalen. Om het even wat we daarover nu nog schrijven of zeggen, altijd gaan we iemand kwetsen en pijn doen.”