“Je hebt ‘n Wikipediapagina, maar bent ’n lafaard”

Op het proces-De Gelder getuigden voor de tweede dag op rij ouders van de kinderen uit Fabeltjesland die gewond raakten, of ongedeerd bleven. De ouders vroegen zich af hoe ze ooit aan hun kinderen moeten uitleggen wat er is gebeurd en ze bedanken allemaal de kinderverzorgsters. Sommige ouders richtten zich tot De Gelder zelf en vragen hem zijn motieven duidelijk te maken. Een reactie van hem kwam er, zoals gebruikelijk, niet.

"Ik vraag me nog altijd af wat uw motieven zijn”, zegt een vader van een ongedeerd kindje tegen De Gelder. “Ik denk dat je iets wou doen wat nog nooit gedaan is, om zo in de geschiedenisboeken te komen. Dat is gelukt. Je hebt een pagina op Wikipedia. Maar je bent de grootste lafaard. Ik hoop dat je binnenkort een nieuw regime krijgt en dat je goeiedag kunt zeggen tegen de andere gevangenen en zij tegen u."

Een moeder van een ongedeerd jongetje richt zich niet tot De Gelder, maar de boodschap is wel voor hem bedoeld. “Een gevangenisstraf is in mijn ogen geen straf voor hem. Ik vind niet dat hij verdient om hier nog rond te lopen. Ik zou pas gerust zijn, mocht hij er niet meer zijn.”

Ook de vader van een meisje dat zwaargewond is geraakt, heeft een boodschap voor De Gelder. "Als de dader wil leven, want dat blijkt hij te willen, dan geef ik hem de raad nooit om zijn vrijlating te vragen."

Zoals gebruikelijk reageert Kim De Gelder niet op de vragen of opmerkingen van de ouders. De meeste ouders doen ook niet de moeite om hem aan te spreken. Wel hebben ze allemaal lof voor de “tantekes”, de kinderverzorgsters van Fabeltjesland. Een vader dankte hen omdat ze “letterlijk de eerste steken hebben opgevangen”. "Die dankbaarheid is ongelofelijk."

“Hoe moet ik uitleggen dat niet iedereen een De Gelder is?”

De ouders, van zowel gewonde als ongedeerde kinderen, vragen ze zich allemaal af hoe ze ooit aan hun kinderen moeten uitleggen wat er precies is gebeurd. De kinderen die gewond raakten, dragen de littekens voor eeuwig met zich mee.

"De stembandenverlamming is definitief. Dat blijft een heel zwakke plek. De minste verkoudheid is een beproeving voor haar", zegt de moeder (foto links) van een meisje dat een zware steekwonde had in de hals.

"We leven voortdurend in bezorgdheid over de toekomst", zegt de vader van het meisje. "Later gaat ze zich vragen stellen. Wat gaat zij denken van deze maatschappij? Het gaat nog heel complex worden om aan ons kind uit te leggen wat er allemaal kan gebeuren. En dat niet iedereen een De Gelder is. Daarom is het belangrijk om aan onze kinderen mee te kunnen geven dat De Gelder in de gevangenis zit en dat hij die nooit zal verlaten."

Ook de kinderen die ongedeerd bleven, lijden psychisch onder de feiten, zo vertellen de ouders. "Wij hebben geprobeerd om daar zo weinig mogelijk over te zeggen. Maar mijn dochter (oudere zus van jongetje uit Fabeltjesland, red.) weet wel dat oma gestoken is door een "stoute meneer", zoals wij dan zeggen", zeggen de ouders van een jongetje dat ongedeerd bleef. De grootmoeder is kinderverzorgster Rita Van Geyte die zelf zwaargewond raakte.

“Hoe kunnen wij later aan onze kinderen uitleggen dat zo iemand kan vrijkomen? Dat zou totaal niet mogen kunnen in mijn ogen”, zegt een andere vader van een ongedeerd kind.

Door de sneeuw was de zitting meer dan 1,5 uur later van start gegaan dan gepland. En de start van de zitting was al verlaat naar 10 uur door de sneeuwvoorspelling.