"Laatste paragraaf ACW-boek nog niet geschreven"

Al komt er dan waarschijnlijk geen parlementaire onderzoekscommissie naar de omstreden contracten tussen het ACW en de Belfius bank, toch zal dat dossier voorlopig niet van tafel verdwijnen. Dat zegt Jan Jambon, de fractieleider van N-VA in de Kamer in een debat met Meyrem Almaci (Groen) en Jean-Marie Dedecker (LDD) in "Terzake".
Jean-Marie Dedecker en Jan Jambon

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten liet gisteren weten dat haar partij niet achter het idee van een parlementaire onderzoekscommissie staat, omdat er in de contracten tussen het ACW en Belfius geen onwettige dingen staan. Wanneer de vraag van de oppositie voor een onderzoekscommissie morgen in het parlement ter sprake komt, dan zal de meerderheid die vraag dus meer dan waarschijnlijk wegstemmen.

Toch vindt Jambon het nog te vroeg om te zeggen dat die commissie er niet komt. Er kunnen nog nieuwe elementen aan het licht komen, zoals het onderzoek van de BBI en het oordeel van de Europese Commissie over de staatgarantie voor de Arco-coöperanten. "Waar nu op gefocust wordt, die contracten die konden worden ingekeken, is maar een heel klein gedeelte van het dossier", zegt Jambon, "en  daar zal de meerderheid zich achter verschuilen, maar ik heb er vertrouwen in dat de laatste paragraaf van dit boek nog niet geschreven is."

Meyrem Almaci (Groen) zegt dat haar partij al lang een onderzoekscommissie naar het hete Dexia-verhaal vraagt, maar dat die vraag wordt afgeblokt door de meerderheid omdat de partijen uit de meerderheid allemaal betrokken partij zijn. "De hele operatie 'stop onderzoekscommissie' is een operatie om vooral de eigen politieke belangenvermenging uit het zicht van de bevolking te houden", zegt Almaci. "De burger moet zwaar betalen voor de redding van Dexia, maar die burger mag niet weten wie daarvoor verantwoordelijk is."

Volgens Jean-Marie Dedecker (LDD) gaat het niet zozeer om de wettelijkheid van de contracten tussen het ACW en Belfius, maar om de ethiek. Uit die contracten blijkt dat het ACW geld genoeg heeft en dat de organisatie en haar dochterorganisaties de Arco-coöperanten moeten vergoeden, en niet de belastingbetaler. "Zij moeten een systeem uitdokteren om die mensen terug te betalen, als is het op tien of op 20 jaar", vindt Dedecker.

Jambon gaat iets minder ver. Hij vindt dat de Arco-coöperanten zijn misleid en dat zij veilig moeten worden gesteld. "De vraag is wie de factuur moet betalen, en dan zeggen wij: eerst gaan kijken naar wat het ACW kan ophoesten, en dan kan de staat de rest van het gat toerijden."

Almaci zegt dat de Arco-coöperanten duidelijkheid willen en dat die duidelijkheid er zal komen op het ogenblik dat de Raad van State en Europa hun standpunt duidelijk maken. "Dan gaat Arco de boekhouding moeten bovenhalen, maar zelf heb ik daar geen zicht op", zegt Almaci.