Alle straffen tot 3 jaar voortaan met enkelband

Alle gevangenisstraffen tussen acht maanden en drie jaar moeten voortaan thuis uitgezeten worden met een enkelband. Dat staat in een rondzendbrief die alle gevangenissen in ons land net gekregen hebben.

Wie nu veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf tussen acht maanden en drie jaar moet  zich aanmelden in de gevangenis maar komt meestal niet in een cel terecht, want de gevangenissen zitten overvol. De veroordeelde wordt naar huis gestuurd, en dan is het wachten op een enkelband, soms begint iemand pas anderhalf jaar na zijn veroordeling zijn straf thuis uit te zitten onder elektronisch toezicht, maar voortaan zou het sneller moeten gaan.

Nog een wijziging in de regels is het bestraffen van veroordeelden met een enkelband die zich niet aan de regels houden. Nu moet de gevangene bij de minste fout terug naar de gevangenis, maar vanaf nu zal geval per geval bekeken worden waarom het fout ging met de enkelband. 

Op dit moment loopt er ook een proefproject waarbij iemand thuis zijn straf uitzit met een systeem van spraakherkenning. Elk moment van de dag kan worden gecontroleerd of iemand echt thuis is. Dit wordt in de toekomst de regel voor iedereen die veroordeeld wordt tot een straf van minder dan acht maanden.

Meest gelezen