Demer wordt opnieuw zichtbaar in centrum van Diest

De Vlaamse Milieumaatschappij is in Diest gestart met de tweede fase van de werken om de Demer opnieuw in een open bedding door het stadscentrum te laten stromen. De eerste fase, die op 3 september vorig jaar van start ging, werd inmiddels afgerond. Met dit project wordt een beslissing uit de jaren 60 teruggedraaid, toen de Demer in het stadscentrum gedempt werd en het water afgeleid naar de grachten van de vestinggordel.

De eerste fase situeerde zich in de omgeving van de Ezeldijksite, tussen de Omer Vanaudenhovelaan en de Schaffenstraat. Het historische Demertracé tussen deze straten werd uitgegraven en de sleuf van een bodem en wanden voorzien. De tweede fase loopt tot aan de Demerstraat. In de zone rond de Verversgracht, het ziekenhuis en het park Cerckel wordt een nieuwe open bedding gegraven. Naast het tracé wordt een voet- en fietspad aangelegd en ter hoogte van de ingang van het ziekenhuis een nieuwe brug.

De werken van fase 2 duren minstens tot het einde van het jaar. Afhankelijk van het archeologische onderzoek en de weersomstandigheden kunnen de werken uitlopen tot maart 2014. Fase 3 gaat verder tot de Kaai en tot slot eindigt het traject aan de Zichemsepoort. De werken bieden volgens de Vlaamse Milieumaatschappij een extra buffer voor regenwater bij hevige regenval en zullen het risico op overstromingen in de binnenstad verminderen.