Geens "denkt na" over plan B voor Arco-coöperanten

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) "denkt na" over een oplossing voor de 800.000 coöperanten van Arco, mocht de Raad van State hun garantieregeling schrappen. Dat heeft hij vandaag gezegd op La Première van de RTBf.

Minister Geens verklaarde dat de coöperanten in zijn ogen wel degelijk spaarders zijn en ook altijd zo beschouwd zijn geweest. Hun dividenden werden namelijk als interesten op spaargeld gezien.

De nieuwe minister kreeg de vraag voorgeschoteld wat er zal gebeuren als de Raad van State de controversiële Arco-garantieregeling verwerpt. Werkt de regering aan een plan? Het gaat voorlopig om hypothetische vragen, antwoordde Geens, maar hij voegde er wel aan toe: "We denken erover na".

De coöperanten van Arco zijn het slachtoffer geworden van (onder meer) het Dexia-debacle. De financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging ACW is nu in vereffening, maar de coöperanten genieten sinds november 2011 van dezelfde garantieregeling als de houders van een spaarboekje. Dat wil zeggen dat hun inleg beschermd is tot 100.000 euro per persoon.

Die regeling wordt echter aangevochten door andere Dexia-aandeelhouders, die van mening zijn dat de Arco-coöperanten geen spaarders zijn, maar beleggers die een onrechtmatig voordeel genieten. De Raad van State spreekt zich mogelijk nog voor het einde van de maand uit over de zaak.

BELGA/DIRKX