Kan regering de kool en de geit sparen?

Open VLD en de MR hebben voor aanvang van de begrotingscontrole hun eis tot structurele maatregelen herhaald. Voor de PS is het onmogelijk om de gevraagde inspanning op die manier te realiseren. De regering moet op zoek naar 2,8 miljard euro om de begroting binnen het afgesproken tekort van 2,15 procent van het bbp te houden. 300 miljoen heeft ze intussen gevonden.

Het begrotingsoverleg van de federale regering is vandaag van start gegaan. De vergadering begon met een ruime vertraging doordat heel wat ministers vastzaten in het verkeer door de hevige sneeuwval.

De regeringstop moet op zoek naar 2,8 miljard euro extra aan besparingen om het begrotingstekort binnen de door Europa opgelegde normen te houden. Een aartsmoeilijke klus. Kersvers minister van Financiën Koen Geens (CD&V) had gisteren al laten verstaan dat er ook eenmalige maatregelen aan te pas zouden moeten komen.

Via eenmalige maatregelen heeft de regering al meer dan 300 miljoen kunnen schrappen van de vereiste 2,8 miljard. Het gaat om een uitzuivering van de cijfers. Zo is de uitgave voor energiebesparende maatregelen lager en zullen de telecomlicenties meer opbrengen. De regering is nu dus nog op zoek naar een kleine 2,5 miljard.

"We moeten een boete van Europa vermijden"

De liberale partijen blijven echter hameren op structurele maatregelen. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo waarschuwde voor Europese sancties als er bij de begrotingscontrole onvoldoende blijvende maatregelen zouden komen. "Als we een begroting zouden maken die te weinig structureel is, gooien we het werk van de voorbije jaren weg en riskeren we een boete van de Europese Commissie. Dat wil ik ten allen prijze vermijden."

MR-vicepremier Didier Reynders verwees naar de voorbereidende vergadering van gisteren voor de Europese top van donderdag en vrijdag. Hij kreeg daar de boodschap dat men vooral structurele maatregelen verwacht. "Dus gaan we, zoals de regering reeds gedaan heeft, structurele maatregelen nemen, zoals Europa van ons verwacht", verklaarde hij. Reynders gaf als voorbeeld de vermindering van het aantal directies binnen de politie aan.

"Niet alles via structurele maatregelen"

PS-vicepremier Laurette Onkelinx (kleine foto) liet een ander geluid horen. Europa legt de lat voor die structurele maatregelen te hoog. "Indien we echt het economisch herstel, dat ons land nodig heeft, willen vrijwaren, kunnen we niet alles wat Europa ons vraagt via structurele maatregelen realiseren", waarschuwde ze.

Premier Elio Di Rupo (PS) sprak uitzonderlijk de pers toe. Zonder de afgesproken 2,15 procent bij naam te noemen, probeerde hij de kool en de geit te sparen. "Budgettaire discipline is onontbeerlijk, zo niet is het gevaar groot dat dat we in ernstige moeilijkheden komen. Maar we moeten er ook voor zorgen dat de economische machine niet vastloopt", benadrukte hij.

Er is ook goed nieuws. De drie werkgroepen die eind vorige week aan het werk gezet werden, hebben al 185 miljoen euro gevonden.

Agenda voor de rest van de week vastgelegd

Het kernkabinet zat samen tot 12 uur. Op de vergadering is de agenda voor de rest van de week vastgelegd. Morgen is er een klassiek kernkabinet, ter voorbereiding van de ministerraad die wegens de Europese top eind deze week op donderdagvoormiddag gehouden wordt. Donderdag en vrijdag zijn er dan bilaterale contacten tussen de ministers van Begroting en Financiën, Olivier Chastel en Koen Geens, en de afzonderlijke ministers. Vanaf zaterdag herneemt de begrotingscontrole.