Kardinalen aan conclaaf begonnen, eerste rook is zwart

In het Vaticaan zijn de 115 stemgerechtigde kardinalen de Sixtijnse Kapel binnengegaan voor het conclaaf dat een nieuwe paus moet kiezen. Een eerste stemronde vanavond heeft nog geen resultaat opgeleverd, de buitenwereld zag zwarte rook.
AP2013

Vanmorgen hadden de kardinalen nog een mis bijgewoond.De viering vond plaats in de Sint-Pietersbasiliek in Rome en werd geleid door kardinaal Angelo Sodano, de voorzitter van het college van kardinalen. Hij riep de kardinalen op tot gehoorzaamheid aan de paus die ze nu zullen kiezen en bedankte de afgetreden paus Benedictus XVI voor zijn inzet. 

Om 16.30 uur trokken de 115 kardinalen die stemrecht hebben, zich terug in de Sixtijnse Kapel (boven) en de bijhorende verblijfplaats. Daar vond nog een korte ceremonie plaats, waarna de deuren werden gesloten en verzegeld. Tenzij bij noodgevallen, zullen die deuren pas geopend worden nadat er een nieuwe paus is gekozen.

In de loop van de avond werd voor de eerste keer gestemd, maar dat leverde geen resultaat op. No voor 20 uur was er voor de buitenwereld zwarte rook te zien, wat wil zeggen dat er nog niemand een tweederde meerderheid achter zijn naam heeft gekregen. Als de rook wit is, wil dat zeggen dat er een nieuwe paus is. 

Vanaf morgen stemmen de kardinalen vier keer per dag. Als er geen beslissing is binnen de drie dagen, wordt een pauze van een dag ingelast.

Als er een nieuwe paus gekozen is, dan gaan de deuren van het conclaaf weer open en komen de kardinalen naar buiten om de naam van de nieuwe paus en de door hem gekozen pausnaam bekend te maken. Vrij snel daarop zal de nieuwe paus worden voorgesteld aan het publiek en zal hij voor het eerst de zegen "Urbi et Orbi" uitspreken aan "de stad en de wereld". 

AP2013

Nog even geduld

Hoe lang duurt nu zo een conclaaf? Wel, zo lang als nodig is om een nieuwe paus te kiezen. In het verleden kon dat weken of maanden duren en in sommige gevallen zelfs enkele jaren.

De voorbije eeuw was dat echter maximaal vijf dagen. in 2005 werd Joseph Ratzinger tot Benedictus XVI verkozen op de tweede dag van het conclaaf, maar toen volstond een gewone meerderheid. Nu moet twee derde van de kardinalen zich achter de nieuwe paus scharen.

Het kan dus wat langer duren en bovendien is er deze keer niet echt een uitgesproken favoriet. Het wordt dus nog een spannend touwtrekken.

AP2013