Leuvensesteenweg opnieuw toegankelijk voor auto's

De Leuvensesteenweg in de Brusselse gemeente Sint-Joost wordt opnieuw toegankelijk voor auto's. Dat hebben burgemeester Emir Kir (PS) en Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) gezegd tijdens de voorstelling van de heraanleg van de veelbesproken steenweg.

Vanaf Madou tot het Sint-Joostplein mogen opnieuw auto's rijden in de Leuvensesteenweg. Net zoals in de parallelle Scailquinstraat komt er eenrichtingsverkeer met één rijstrook voor auto's.

In de Scailquinstraat komen busstroken in beide rijrichtingen. Op de busbanen kunnen ook fietsers en taxi's rijden. Er worden nieuwe wachthuisjes voorzien voor busgebruikers.

Op de Leuvensesteenweg komen aan beide zijden voetpaden van drie tot vijf meter. Auto's kunnen niet meer parkeren of stilstaan op de voetpaden door de paaltjes die geplaatst zullen worden.

Vanaf dinsdag 26 maart komt de voorlopige nieuwe verkeerssitutatie er. Voor de definitieve heraanleg bereidt de gewestelijke administratie Mobiel Brussel een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning voor.

"Met dit project krijgen voetgangers en fietsers waar ze recht op hebben én is een vlotte doorstroming van het openbaar vervoer gewaarborgd", zegt Grouwels.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) spreekt van een gemiste kans voor de gemeente. "Walking Madou was een ideale aanleiding om de levenskwaliteit te verbeteren over de lengte van de Leuvensesteenweg en dit tot aan het Meiserplein." De Lille pleit voor een uitvoering van het eerste plan, waarin de Leuvensesteenweg enkel opengesteld wordt voor voetgangers en het openbaar vervoer.