Nog steeds hinder op het spoor

De hinder bij het spoor houdt aan na de hevige sneeuwval van vanmorgen. Vanavond waren de Brusselse stations het toneel van grote chaos. Vanmorgen lag alle treinverkeer van en naar Brussel een tijdlang stil omdat de stations er volledig verzadigd waren. Na de middag is het spoorverkeer langzaam weer op gang gekomen. Dat gaat nog steeds gepaard met grote vertragingen en afgeschafte treinen. Het tram- en busverkeer verloopt wel opnieuw normaal.

De avondspits bij het spoor is bijzonder moeizaam verlopen als gevolg van de hevige sneeuwval vanmorgen. De stations van Brussel waren het toneel van grote chaos. Grote massa's mensen moesten vaak urenlang wachten op een trein naar huis. Die reed zo goed als zeker met vertraging.

Vanochtend waren er al grote problemen bij het spoor. Iets voor elf uur meldde Railtime dat alle treinverkeer van en naar Brussel lam lag. Dat kwam omdat de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid overbelast waren. Daardoor werden de treinen opgehouden in stations in de buurt van de stad. Eerder was ook al de Thalys naar Parijs opgeschort.

Ook uit de rest van het land kwamen berichten over zwaar verstoord treinverkeer en chaos in de grote stations. Frédéric Petit van Infrabel zegt dat de spoorwegen overstelpt werden door de overvloedige sneeuwval. "Het spoor kreeg vandaag zware klappen maar we doen er alles aan om de sporen sneeuwvrij te maken en treinen in alle richtingen van het land te laten rijden."

Na de middag is de situatie langzaamaan beginnen verbeteren. Op de aankondigingsborden verschenen opnieuw treinen maar dat kon een uiterst moeizame avondspits dus niet verhinderen. "Er zijn heel wat afgeschafte treinen die bijvoorbeeld vanochtend niet zijn uitgereden, maar we hebben ook zware vertragingen van gemiddeld 30 tot 60 minuten in alle richtingen", zegt Petit.

Bus- en tramverkeer rijdt terug vlot

Ook bij de bussen en trams van De Lijn was er al de hele dag grote hinder en waren er vertragingen. In de regio Kortrijk-Ieper-Westhoek zijn amper bussen uitgereden. In Heuvelland werd het gemeentelijk rampenplan zelfs afgekondigd.

De hinder was het grootst in Vlaams-Brabant, waar vertragingen tot een uur werden gemeld. Vooral in het Pajottenland waren de problemen groot omdat de streek heuvelachtig is.

In Limburg hadden de meeste bussen een vertraging van 30 minuten tot een uur. De bussen bleven er wel rijden. Alleen in het zuiden van de provincie waren sommige lijnen ingekort. Een aantal verbindingen werd geschrapt.

Nabij het Gentse Sint-Pietersstation ontspoorde vanochtend een tram. Er vielen geen gewonden en de gevolgen vielen al bij al nog mee. Intussen rijdt het tramverkeer opnieuw normaal. Bussen rijden nog steeds met vertraging.

In Brussel ondervond ook de MIVB grote hinder vanochtend. Het metroverkeer rijdt intussen weer normaal. Ook het bus- en tramverkeer verloopt inmiddels opnieuw zoals gewoonlijk.

Ook het luchtverkeer ondervond hinder

Op de luchthaven van Zaventem bleef de hinder beperkt. Er waren  vertragingen, vooral omdat de vliegtuigen voor het vertrek ontijzeld moesten worden. Wel hadden veel passagiers het erg moeilijk om tijdig op de luchthaven te geraken.

Ook de luchthaven van Charleroi meldde problemen door het slechte weer. Er waren grote vertragingen omdat de vliegtuigen moeten wachten om te vertrekken tot de zichtbaarheid goed was. Een aantal aankomende vliegtuigen werden afgeleid naar Zaventem.

De luchthaven van Bierset bij Luik is vanochtend een tijdlang volledig gesloten. Volgens de directie was geen enkele baan geschikt om op te stijgen of te landen. Ook vanuit Luik zijn er vluchten omgeleid naar Zaventem. Rond de middag is de luchthaven opnieuw geopend.