Oud-burgemeester Parijs veroordeeld tot gevangenis met uitstel

Het hof van beroep in Parijs heeft de Parijse oud-burgemeester Jean Tibéri, vriend van ex-president Jacques Chirac, veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden met uitstel en tot drie jaar onverkiesbaarheid, in een zaak van valse kiezers uit de jaren 1990.

De 78-jarige Jean Tibéri kan niet meer deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, tenzij het Hof van Cassatie dit omkeert. Zijn echtgenote Xavière kreeg negen maanden gevangenis met uitstel en een boete van 5.000 euro.

Tijdens het proces in beroep in november 2012 bleef het echtpaar Tibéri ontkennen frauduleuze inschrijvingen op kieslijsten te hebben gedaan van familieleden, sympathisanten van de rechtse partij RPR en andere mensen die niet in het arrondissement woonden, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1995 en de parlementsverkiezingen van 1997. Sommigen kregen in ruil een plaatsje in een crèche, een job of een verblijfplaats.

De advocaat-generaal beschreef Tibéri als de ontwerper van "een grootschalige operatie van frauduleuze inschrijvingen". Hij eiste de bevestiging van tien maanden cel met uitstel en een boete van 10.000 euro opgelegd in 2009 aan de oud-luitenant van Jacques Chirac, alsook onverkiesbaarheid van vier tot vijf jaar.

De zowat "6.000" gedane schrappingen op de kieslijsten na de ontdekking van de fraude in 1997 schatte hij als een weerspiegeling van de omvang.

Tibéri probeerde zijn interesse tot frauderen te minimaliseren door te zeggen dat hij altijd comfortabel werd herverkozen en hij benadrukte dat justitie slechts "198" valse kiezers had gepakt.