Russen krijgen geen genoeg van opgezette vos

Taxidermitste Adele Morse uit Wales had wellicht nooit vermoed dat de verkoop van een opgezette vos zoveel teweeg zou brengen. Eind vorig jaar bood ze het dier op een veilingsite te koop aan en sindsdien stijgt de populariteit van de vos naar ongekende hoogtes. Het gaat zelfs zo ver dat ze volgende maand, dankzij haar vos, een tentoonstelling mag openen in Rusland.

Waaraan heeft de vos dat succes te danken? Wellicht speelt de vreemde gelaatsuitdrukking van het dier een doorslaggevende rol. Niet toevallig dankt de vos daaraan zijn bijnaam: "Stoned Fox", omdat het lijkt alsof de vos onder invloed is van stimulerende middelen.

"Het begon tijdens de veiling", zegt Morse in de Britse en Russische pers. "Ik ontving plots veel mails uit Rusland, met daarin bewerkte foto's (zie onderaan dit artikel) waarop de vos te zien is bij Obama, Stalin, in de ruimte en tijdens andere belangrijke actuele gebeurtenissen. Blijkbaar had de vos een enorme fanbasis in Rusland."

Vandaag, enkele maanden nadat de veiling is afgelopen, wordt de vrouw nog steeds geconfronteerd met de populariteit van het dier dat in Rusland over de tongen gaat als "de winnaar van het internet". "Ik ben door Russen uitgenodigd om volgende maand in Sint-Petersburg en Moskou een tentoonstelling te openen", zegt ze in RIA Novosti.

Het is de bedoeling dat ze daar meer informatie geeft over haar werk als taxidermiste. Ook zullen enkele van de beste bewerkte foto's worden opgehangen aan de muur. Bezoekers zullen eveneens de kans krijgen om de Stoned Fox zelf een plaats te geven op een historische foto.

En uiteraard is ook de ster zelf van de partij zijn. De taxidermiste zal de vos enkele weken huren van de persoon die de uiteindelijk biedingsstrijd heeft gewonnen. Op de vraag waarom de vos zoveel fans heeft in Rusland, geeft ze een duidelijk antwoord. "De Russen hebben mij verteld dat de vos er droef en dronken uitzien. En dat is hoe de Russen zichzelf zien", besluit Morse.

lees ook