Spanje kan goedkoop geld lenen

Spanje heeft vandaag voor 5,8 miljard euro staatspapier uitgegeven en het betaalde daarvoor een intrestvoet die op het laagste peil lag sinds het begin van de schuldencrisis. De Spaanse regering wil intussen de torenhoge jeugdwerkloosheid aanpakken.
AP2013
Volgens premier Rajoy hebben de markten opnieuw vertrouwen in Spanje dankzij de hervormingen.

Het staatspapier met een looptijd van 1 jaar werd verkocht tegen een rente van 1,36 procent. Dat is het laagste niveau sinds 2009. Voor papier met een looptijd van zes maanden, moest Spanje slechts 0,8 procent betalen.

Het groeiende vertrouwen van de financiële markten in Spanje, "is het eerste teken dat het land opnieuw naar zijn oude situatie terugkeert", zo zei de conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy. De reactie van de markten is volgens hem te danken aan de economische hervormingen.

Op de secundaire markten, waar het staatspapier verhandeld wordt, herstelden de Spaanse obligaties al voor de tiende dag op rij, de langste winstreeks sinds 2005 volgens het financiële persagentschap Bloomberg. De Spaanse langetermijnrente staat nu opnieuw op het niveau van november 2010.

Jeugdwerkloosheid

Ondanks het goed financiële nieuws zit Spanje nog steeds in een recessie en kampt het met een hoge werkloosheid. De regering heeft nu aangekondigd dat ze de komende vier jaar 3,5 miljard euro uittrekt voor de strijd tegen de torenhoge jeugdwerkloosheid.

Premier Rajoy heeft een pakket voorgesteld van 100 verschillende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat meer jongeren aan de slag kunnen. Zo komen er belastingvoordelen voor jonge freelancers en voor bedrijven die twintigers aannemen. Ook gaan de sociale bijdragen voor jonge zelfstandigen omlaag.

Door de instorting van de Spaanse bouwsector en de langdurige economische crisis heeft meer dan de helft van de Spaanse jongeren tussen 18 en 25 jaar geen werk. De totale werkloosheid in Spanje bedraagt momenteel circa 26 procent.