Toestand op de weg zo goed als normaal

Op de meeste plaatsen in het land zijn de wegen opnieuw goed berijdbaar. De avondspits is zelfs vlotter dan normaal verlopen. Vanmorgen had de hevige sneeuwval nog voor veel hinder op de weg gezorgd. Op het piekmoment stond er maar liefst 1.600 kilometer file.

Zo goed als overal in het land kan het verkeer opnieuw vlot de weg op. De avondspits verliep zelfs een pak vlotter dan normaal. Dat is opmerkelijk, niet in het minst omdat de ochtendspits nog uitzonderlijk moeizaam verliep door hevige sneeuwval.

Dat de situatie fors is verbeterd, is vooral te danken aan het feit dat het in de loop van de dag ophield met sneeuwen. Daarnaast is overal intensief gestrooid. De afgelopen 24 uur is meer dan 6000 ton zout op de wegen beland.

Door aanvriezend smeltwater kan het wegdek toch nog vervaarlijk glad zijn. Ook op secundaire wegen blijft voorzichtigheid geboden.

1.600 kilometer file

De ochtendspits was vanmorgen goed voor een nieuw filerecord. Omstreeks 8 uur telde Touring Mobilis meer dan 1.600 kilometer file. Dat is meer dan de 1.200 tot 1.300 kilometer die op 3 februari 2012 werden vastgesteld.

Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum was 500 kilometer daarvan "echte" file. Meer dan 1.000 kilometer was het gevolg van traag rijden door slechte zichtbaarheid en gladheid. "Op de meeste snelwegen bedroeg de snelheid minder dan 50 kilometer per uur. Dat wordt als file gecatalogeerd", zegt ook VRT-verkeersanker Bart Suy. "Mensen stonden niet stil. Ze gingen vooruit, zij het traag. Dat leidde dus tot zulke hoge filecijfers."

In de loop van de dag gebeurden verschillende ongevallen. Op heel wat plaatsen stonden vrachtwagens in schaar of konden ze bruggen niet op en af. Grote ongevallen met personenwagens bleven uit.