Werkgevers doen niet moeilijk over laatkomers

Door het winterweer zijn vandaag veel werknemers flink te laat op hun werk gekomen of hebben ze van thuis uit gewerkt. Uit een rondvraag van de ondernemersorganisatie NSZ blijkt dat alle ondervraagde kmo's vandaag af te rekenen hadden met laatkomers. Toch doen ze daar niet moeilijk over en houden ze geen loon in of rekenen ze geen halve dag vakantie aan.
Een trein rijdt het station van Tienen binnen. Vooral de treinen van en naar Brussel ondervonden grote hinder.

Het NSZ hield een steekproef bij 117 kmo's en stelde vast dat gemiddeld 57 procent van alle personeelsleden die niet thuis werkten, deze ochtend te laat op het werk aankwamen.

Alle door het NSZ ondervraagde kmo-zaakvoerders zijn niet van plan om hun werknemers te bestraffen voor het te laat komen. Het inhouden van loon en het aanrekenen van een halve vakantiedag vinden zij vandaag niet aan de orde. Doorgaans vragen ze wel dat de verloren werkuren op een later moment, bij beter weer en wanneer het de werknemer beter uitkomt, worden goedgemaakt, maar daar hebben hun werknemers geen problemen mee, volgens het NSZ. Gemiddeld 14 procent van de werknemers kon vandaag ook van thuis uit werken, melden de kmo's voorts. Dat thuiswerk was grotendeels op voorhand doorgegeven, gezien de aangekondigde sneeuwval.

Werkgevers zouden vandaag gerust strenger kunnen zijn voor laatkomers. Volgens de regels is bij aangekondigde sneeuwval, zoals vandaag het geval was, elke werknemer verplicht om alle nodige maatregelen te nemen om op tijd op het werk te verschijnen, zoals vroeger vertrekken, het openbaar vervoer nemen en zo meer. Als een werknemer weigert om de verloren uren later in te halen, heeft de werkgever het recht om geen loon te betalen voor de uren dat die werknemer niet aanwezig was op het werk.

"De omstandigheden deze morgen waren weliswaar aangekondigd, maar dermate uitzonderlijk dat ze zorgden voor een pak laatkomers. Daardoor stellen werkgevers zich soepeler op dan de geldende regelgeving", verduidelijkt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Zij rekenen er wel op dat die flexibiliteit op een later tijdstip ook door hun werknemers aan de dag wordt gelegd."

Meest gelezen