"Amerikanen eten graag sneeuw en vogels"

Als we een recent filmpje mogen geloven, vliegen er in de Verenigde Staten geen vogels meer rond. "Omdat Amerikanen ze voortdurend opeten", klinkt het in een recent opgedoken filmpje dat het leven van de doorsnee-Amerikaan beschrijft. Diezelfde Amerikanen zouden ook koffie maken op basis van sneeuw.

Al na enkele seconden is het duidelijk dat het filmpje het niet zo nauw neemt met de waarheid. Amerikanen kopen graag wapens, dat klopt, maar stellen dat ze die wapens kopen om moedwillig kinderen neer te schieten, is meer dan een brug te ver.  Door die wereldvreemde visie op het Amerikaanse leven wordt het filmpje gelinkt aan het Noord-Koreaanse regime. Enkele weken geleden liet het communistische land al een soortgelijk filmpje op de wereld los.

In een van de meest bizarre scènes zijn er beelden te zien van een man die woont in een tent (volgens het filmpje wonen alle Amerikanen in een tent, omdat de muren van hun huis voortdurend omvervallen door de wind). De begeleidende stem zegt dat de gordijnen in de tent geleverd zijn door het Rode Kruis, dat die materialen op zijn beurt koopt in Noord-Korea. Ook toont het filmpje hoe de "Noord-Koreaanse cameracrew koffie schenkt aan de verpauperde Amerikanen."

Of het daadwerkelijk om een officieel propagandafilmpje van Noord-Korea gaat, is niet duidelijk. Hoe dan ook gooien de merkwaardige beelden hoge ogen. Op YouTube en LiveLeak zagen al honderdduizenden mensen hoe het leven van de Amerikaan eruitziet.

lees ook