"Dit is een enorm geschenk voor Latijns-Amerika"

In Latijns-Amerika wordt met grote blijdschap gereageerd op de verkiezing van Jorge Mario Bergoglio als eerste paus die uit Latijns-Amerika komt. Latijns-Amerika is overigens het continent met het grootste aantal katholieken.

"Dit is ongelooflijk!", juicht een 60-jarige Argentijnse als ze te horen krijgt dat haar landgenoot tot paus is gekozen. In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires claxoneerden bestuurders uitbundig nadat ze het nieuws hadden gehoord.

Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen wordt uitbundig gereageerd. "Dit is een enorm geschenk voor heel Latijns-Amerika", reageert een Franciscaan in Puerto Rico. "We hebben 20 eeuwen gewacht, maar het was de moeite waard."

"Zoiets doet mij huilen", reageert een vrouw in Panama. "Ik heb een verse zakdoek moeten nemen. We hebben een nieuwe herder, en voor het eerst komt hij uit Latijns-Amerika."

"Door deze beslissing zal Latijns-Amerika nauwer betrokken worden bij de beslissingen van de Kerk, vooral als het gaat over modernisering", reageert een man in Mexico-Stad. In Cuba luidden de kerkklokken toen het nieuws over de nieuwe paus bekend raakte.

Hoewel de Braziliaanse kardinaal Odilo Scherer als een van de papabili gold, wordt de keuze voor Bergoglio ook in Brazilië verwelkomd. "Wij wilden een Braziliaanse paus, maar de Argentijnen zijn onze broeders en onze buren", reageert een vrouw in São Paulo. "Dat is goed zo."