"Federaal besturen met de N-VA ontzaglijk moeilijk"

Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A) vindt dat de N-VA de voorbije jaren zodanig geëvolueerd is dat het "ontzaglijk moeilijk" zou zijn om op federaal niveau samen te werken. Dat zegt ze in een interview met het weekblad Knack. De SP.A stapte in 2009 samen met de N-VA in de Vlaamse regering, "maar de N-VA heeft ondertussen een profiel gekozen dat heel ver verwijderd is van alles waar ik in geloof".
Samen in de Vlaamse regering, federaal zou het moeilijker zijn.

Freya Van den Bossche geeft in het interview met Knack, waarvan al een fragment op de website van het weekblad staat, toe dat de waarden van de SP.A en de N-VA ver uit elkaar liggen. Toch stapten beide partijen in 2009 samen in de Vlaamse regering.

"Op Vlaams niveau zijn die tegenstellingen veel minder voelbaar dan federaal het geval zou zijn", legt ze die beslissing uit. "In welke domeinen staat de visie van mijn partij haaks op die van de N-VA? Vooral in de gezondheidszorg, sociale zekerheid en fiscaliteit. En dat zijn dus allemaal federale bevoegdheden."

In de Vlaamse regering lukt het voorlopig nog - ondanks een aantal incidenten - maar op federaal niveau samen besturen, lijkt Van den Bossche dan ook minder voor de hand liggend. Bovendien is de N-VA de laatste jaren op sociaal-economisch vlak sterk geëvolueerd, merkt ze op.

"Ten tijde van de vorming van de Vlaamse regering, toen ze nog de erfgenaam van de Volksunie leek te zijn en een veel onduidelijker sociaal-economisch programma had, waren er behoorlijk wat raakvlakken. Maar ondertussen heeft ze een profiel gekozen dat heel ver verwijderd is van alles waar ik in geloof. Daarom zou samenwerking op federaal niveau ontzaglijk moeilijk zijn."

Hoe dan ook is Van den Bossche fier op de samenwerking binnen de Vlaamse regering, "het levende bewijs dat je ook iets kunt realiseren in samenwerking met partijen die er op veel vlakken een andere mening op nahouden".

Het volledige interview met de minister verschijnt deze week in Knack.