"Kim wil nog werken, trouwen en kinderen krijgen"

De tweede getuige vandaag in het proces-De Gelder is de moeder van de beschuldigde. Zij was vaak het slachtoffer van de pesterijen van Kim. Volgens de vrouw heeft haar zoon totaal geen besef meer van de realiteit en heeft hij zelfs toekomstplannen.

De vrouw is verpleegkundige in het bijzonder onderwijs en begint al snel te vertellen over hoe "grof en hatelijk" haar zoon zich gedroeg tegenover haar. "Als ik per ongeluk met mijn vinger tegen de wortelpuree kwam, dan weigerde hij die op te eten."

De moeder vertelt dat het vreemde gedrag van Kim altijd aanwezig was. "Hij stapte met hele kleine stapjes vooruit en met zijn hoofd naar beneden. Kim had nood aan de structuur van zijn werk. In het weekend ging het slechter met hem, dan zat hij ’s avonds thuis in het donker op de grond in zijn kamer", luidt het.

Volgens de vrouw was het karakter van haar zoon als kind lief, behulpzaam en medelevend. "De laatste jaren voor de feiten is hij een andere Kim geworden: heel introvert, onverschillig en apathisch."

Het was slachtofferhulp die de moeder op de hoogte bracht van wat haar zoon had gedaan. Ze vertelt dat haar man verdrietig was, maar dat zij vooral heel woedend was. "Toen we naar het eerste verhoor gingen, vertoonde hij totaal geen emoties. Hij zat daar maar en glimlachte."

Volgens de moeder ziet de beschuldigde nog een toekomst voor zichzelf: "Kim wil nog werken, trouwen en kinderen krijgen. Hij heeft geen besef." Ook de vader getuigde eerder dat Kim denkt dat hij na het proces, na een week of twee, kan "buiten lopen, met een enkelband eventueel".

De beschuldigde verklaarde aan zijn vader ook dat hij eventueel naar het buitenland zou gaan. De vader zei dat Kim "geen show" opvoert als hij dat zegt. Volgens meester Haentjens bewijzen de uitspraken dat De Gelder geen realiteitsbesef heeft.

Advocaat van de burgerlijke partij Walter Damen stelt de vraag of er een verband is tussen de feiten en het beroep van de vader, of de studies van de broer en de zus. "Kim De Gelder deed zich voor als watercontroleur (in Vrasene bij zijn eerste moord) en zijn vader werkt bij de watermaatschappij. Hij ging naar een kinderdagverblijf, terwijl zijn broer en zus verzorging studeerden." De beschuldigde antwoordt: "Er is geen oorzakelijk verband, nee."