"Made in de bezette gebieden": een nieuw label?

Ons land wil voedingsmiddelen die uit de door Israël bezette gebieden komen voorzien van een speciaal label. Dat is het gevolg van een Europese afspraak. België wil een gezamenlijk label voor de hele Benelux. Volgens Israël is het label discriminerend.

Nu staat op producten uit de bezette gebieden "Made in Israël". Het gaat dan bijvoorbeeld om fruit dat geproduceerd wordt in de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever of op de Golanhoogte.

Die producten krijgen nu een eigen herkomstnaam, bevestigt minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A). "Volgens het internationaal recht moet je zien dat daar toch uitspraken zijn van de Verenigde Naties, dat er daar een aflijning is", zegt Vande Lanotte.

Volgens het internationaal recht zijn alle joodse kolonies in de bezette gebieden illegaal, maar Israël is het daar niet mee eens.

AP2011

Meest gelezen